Başlık Etiketleri ve Meta Açıklamaları SEO İçin Neden Önemlidir?

 Başlık Etiketleri ve Meta Açıklamaları SEO İçin Neden Önemlidir?

Başlık etiketleri ve meta açıklamaları, sayfa içi SEO’nun önemli bir parçasıdır, ancak SEO’ya yeni başlayanların çok azı bu alanların ve sitenizin performansını iyileştirmek için nasıl kullanılabileceklerinin farkındadır. Bu alanlar, herhangi bir SEO stratejisinde önemli bir unsur olmalıdır ve optimize etmek çok basittir. Bu makalede size nasıl olduğunu göstereceğiz.

Başlık etiketleri ve meta açıklamaları nelerdir?

Başlık etiketleri ve meta açıklamaları, sayfanızın meta verilerini belirten HTML kodundaki daha geniş bir meta etiket kümesinin parçasıdır. Bu bilgiler sayfanın kendisinde gösterilmez, ancak bilgilerin nasıl görüntüleneceğini anlamak için web tarayıcıları ve arama motorları tarafından işlenir. 

Başlık etiketi bir web sayfasının başlığını belirtir ve arama motoru sonuç sayfalarının (SERP) snippet’inin ilk satırını oluşturur. Meta açıklama, SERP snippet’inin ikinci bölümünü oluşturur ve web sayfanızı birkaç cümle ile özetlemelidir.

Başlık etiketleri ve meta açıklamaları SEO için neden önemlidir?

Başlık etiketleri ve meta açıklamaları önemlidir, çünkü genellikle bir kullanıcının bir Google araması gerçekleştirirken sitenizle ilk karşılaşmasıdır ve tüm bu rekabette ilk izlenimler önemlidir. İyi yazılmış başlık etiketleri ve meta açıklamalar sağlamamak, site ziyaretlerini ve potansiyel müşterileri kaçırdığınız anlamına gelebilir. 

İlgi çekici, iyi yazılmış bir meta başlığa ve açıklamaya sahip olmak, kullanıcı için bilgilendiricidir ve sayfanın tıklama oranı (TO) üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. 

İyi bir başlık etiketi nasıl yazarım?

Başlık etiketleri için optimum uzunluk 60 karakterdir. İyi bir başlık etiketi en önemli anahtar kelimelerin başlangıcında yer alacaktır, ancak anahtar kelime doldurmak, yani çok fazla veya alakasız anahtar kelime eklememeniz önerilir. Burada en önemli şey gerçekçi olmak ve meta başlıklarınızı sayfanın içeriğiyle tutarlı hale getirmektir.

Başlık etiketinin sayfa başlığıyla aynı olması gerekmez – sayfanızın üst kısmında görünmesini istemeyebileceğiniz, anahtar kelime için optimize edilmiş bir başlık etiketi yazabilirsiniz. 

Nasıl iyi bir meta açıklama yazabilirim?

Meta açıklamaları için en uygun uzunluk 155 karakterdir, daha uzun her kelimeyi, Google kısaltacaktır. Yine, meta açıklamalarınızı yazarken sayfanızın neyle ilgili olduğuna dikkat etmeniz önemlidir. İçeriğiniz hakkında benzersiz olan şeyleri eklediğinizden emin olun, ancak alakalı olmasını sağlayın. Kısa ve çekici bir meta açıklamaya sahip olmak, Tıklama Oranınızı (TO) artırmanıza yardımcı olacaktır. 

Başlık etiketinizin ve meta açıklamanızın anahtar kelimeler içermesi gerçekten önemlidir. Bunların gerçekçi olması ve neyi bulmak istediğiniz, insanların ne aradığı ve sayfanızın gerçekte neyle ilgili olduğu konusunda iyi bir denge içermesi gerekir. SEO stratejiniz, büyük miktarda alakasız kitle yerine kaliteli potansiyel müşterileri çekmeye odaklanmalıdır.

İyi bir başlık etiketi ve meta açıklama yazmak için kontrol listesi:

  • Hedeflenen anahtar kelimeleri dahil edin – başlangıca yakın olduklarından emin olun. 
  • Uzunluğu kontrol edin – başlık etiketleri için 60 karakter, meta açıklamalar için 155 karakter.
  • Nasıl görüneceklerini görmek istiyorsanız bir SERP snippet önizleme aracı kullanın .
  • Bunları alakalı ve kısa tutun, reklam metni gibi düşünün.
  • Yinelemelerden kaçının.

Başlık etiketlerimi ve meta açıklamalarımı nasıl düzenlerim?

Her CMS, bu meta etiketleri eklemek ve düzenlemek için farklı bir yönteme sahip olacaktır. Diğer sistemler eklentileri kullanacaktır, bu yüzden geliştirme ekibinize danışın.

Başlık etiketlerini veya meta açıklamalarını hiç duymadım, bu yüzden Google sonuçlarında ne görünüyor?

Meta açıklama alanı boş bırakılırsa, Google ya sayfadan en alakalı olduğuna inandığı metni ya da en yaygın olarak ilk 155 karakteri alır. Bu, tarihlerin, ürün adlarının veya ilgisiz bir şeyin karmakarışık olmasına ve kesinlikle SERP snippet’inde gösterilmesinin optimize edilmemesine neden olabilir. Benzer şekilde, başlık etiketi boş bırakılırsa, Google muhtemelen sayfa başlığını kullanacaktır ve bu da yine optimize edilemeyebilir. 

Google neden sayfa başlığımın veya meta açıklamamı değiştiriyor?

Zaman zaman, iyi düşünülmüş bir başlık veya meta açıklama girilmiş olsa bile, Google bunları değiştirecektir. Bunun nedeni, web siteniz hakkında ne göstereceği konusunda son kararı Google’ın vermesidir. Meta etiketlerinizin yeterince alakalı olmamasından eksik olmasına kadar nedenler değişebilir.

Google’ın algoritma değişikliklerini takip etmek ve en iyi SEO uygulamalarını takip etmek önemlidir, ancak aynı zamanda hedef kitlenizi bilmek ve sitenize trafik çeken anahtar kelimeleri izlemek, hedef kitlenizin aradıklarına yanıt verecek en iyi içeriği yazmanıza yardımcı olacaktır.

“Meta Etiketler, kullanıcıların sitenizi arama sonuçlarında görme biçimini ve sitenizi gerçekten tıklayıp tıklamadıklarını etkileyebilir.”  John Mueller

Sayfalarınızın SERP’lerde daha iyi görünmesini sağlamak ve sitenizin TO’sunu iyileştirmek istiyorsanız, meta etiketler başlamak için harika bir yerdir, ancak bunların gerçekçi olması ve gerçek sayfanızdaki içeriğin eşit derecede iyi yazılmış ve alakalı olması gerektiğini unutmayın.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın