En İyi 10 Kod Editörü (IDE) Kod Yazma Programı

 En İyi 10 Kod Editörü (IDE) Kod Yazma Programı

Teknoloji, her geçen gün hızlı bir şekilde ilerliyor ve hayatımızda büyük öneme sahip oluyor. Teknoloji ilerledikçe kod yazma gibi alanlar da sıklıkla ilgi görüyor, takip ediliyor. Kod yazma, geçtiğimiz yıllarda yalnızca profesyonellerin ilgilendiği bir alanken bugün hemen herkesin ilgiyle takip ettiği bir alan haline geldi. Her yaştan ve her meslekten kişiler kod yazma alanında çalışmalar yapmaya başlıyor. Durum böyle olunca kod yazma programları da ilgi çekiyor ve araştırılıyor. Biz de bu yazımızda sizler için en iyi 10 kod yazma programını araştırdık.

Kod Editörü Nedir?

Kod editörü ya da bilinen diğer adıyla IDE, bir yazılımın oluşturulması ve test edilmesi için gereken tüm araçları bünyesinde barındıran, sunan yazılım türlerinden biridir. Kod editörü, herhangi bir yazılımı oluştururken gereken tüm teknikleri kullanıcıya sunar. Bu sayede de kullanıcılar kod yazma konusunda üretken bir hale gelir. 

IDE (Integrated Development Environment) yani Tümgeliş Geliştirme Ortamı anlamına gelir. Yazılımı kolay bir şekilde gerçekleştirme amacı güder. IDE, zamanı verimli kullanabilmek amacıyla geliştirilmiştir.

Doğru Kod Editörü Nasıl Seçilir?

Kod editörünün ne işe yaradığını ve ne amaçlarla kullanıldığını öğrendik. Şimdi ise sırada doğru kod editörünü nasıl seçeceğimiz var. Gelin bu maddeleri birlikte inceleyelim.

  • Kod editörü seçerken ilk olarak hangi amaçla kod yazacağınızı belirleyin. Amaçlarınıza uygun bir kod editörü size faydalı olacaktır. Bu sayede kod editörünü size en uygun şekilde seçebilirsiniz.
  • Seçeceğiniz kod yazma editörünün kod tamamlama özelliği olmasına dikkat edin. Bu sayede işlemleri kısa bir sürede kolay bir biçimde halledebilirsiniz.
  • Programı hangi dilde kullanmak istediğiniz de büyük önem taşır. Dil desteği bulunan kod editörü seçmeye özen gösterin.
  • Programınızda kaynak kod kütüphanesi olmasına özen gösterin. 
  • Seçeceğiniz programda dikkat etmeniz gereken bir başka özellik ise hata rapolamasıdır. Hata tespiti yapan ve bu tespitin raporunu sunan kod editörleri, doğabilecek riskleri en aza indirger.
  • Kod editörünüz, bir hiyerarşi diyagramına sahip olmalıdır. Dosyaların hiyerarşik bir biçimde sunulması işleri fazlasıyla kolaylaştıracak ve bir düzende olmanızı sağlayacaktır. 

En İyi 10 Kod Editörü (IDE) Kod Yazma Programı

Kod editörü ile ilgili gerekli bilgileri öğrendik. Şimdi sizler için en iyi ve en güzel kod yazma programlarına bir göz atalım.

  • IntelliJ IDEA
  • Visual Studio Code
  • Android Studio
  • Brackets
  • Eclipse
  • Xcode
  • Notepad++
  • NetBeans
  • PyCharm
  • Atom

IntelliJ IDEA

En popüler kod yazma programlarından biri olan IntelliJ IDEA ile başlayalım. Özellikle Java ile kodlama yapmak isteyenlerin bir numaralı tercihi olan bu program, akıllı kod tanımlama, statik kod analizi gibi özellikleri bünyesinde barındırıyor. Bu program, üç farklı sürümde sunuluyor. Bu sürümlerden size en uygununu seçip işe başlayabilirsiniz. Ultimate sürümü ücretli olan bu programı satın alarak profesyonel olarak çalışabilirsiniz. Eğer daha çok hobi için yazılım ile ilgileniyorsanız tamamen ücretsiz olan Edu ve Community Edu sürümlerini tercih edebilirsiniz. Bu program, 15 farklı dilde hizmet verebiliyor. Tasarımı ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Dezavantajlarından birkaçı ise karmaşık arayüzü ve fazla RAM tüketimi oluyor.

Visual Studio Code

Microsoft tarafından geliştirilmiş açık kaynaklı bir yazılım olan Visual Studio Code ile farklı büyüklükteki projelerle çalışmanız mümkün hale geliyor. Bu program da 15 farklı dil seçeneğini bünyesinde barındırıyor. Kod düzenleme ve hata ayıklama özellikleri ile de kullanıcılarının dikkatini çekiyor. Basit arayüzü ile kullanım kolaylığı sağlıyor ve her uygulamaya uyumlu bir şekilde çalışıyor. Dezavantajlarından biri ise fazla RAM kullanımı ve diğer uygulamalara göre biraz daha yavaş çalışması oluyor. 

Android Studio

Google tarafından oluşturulmuş bir kod yazma programı olan Android Studio, tamamen ücretsiz bir şekilde hizmet veriyor. Kod tamamlama, kod düzeltme, hata ayıklama modu, özelleştirilebilir tasarımı sayesinde kullanıcılar tarafından onaylanıyor. Fakat bu program, büyük projeler için kullanıma elverişli değil ve fazla RAM tüketiyor. 

Brackets

Adobe’nin açık kaynaklı kod programı olan Brackets, çok yönlü bir program olarak dikkat çekiyor. Hızlı ve güvenilir olarak bilinen bu kod yazma programı, zaman kaybınızı da en aza indirger. Kolay bir arayüze sahiptir ve aradığınız hemen her şeyi ekranda görmeniz mümkündür. Bu program, profesyoneller için çok uygun olarak gösterilmez fakat yazılımda yeniyseniz işinizi fazlasıyla görecektir.

Eclipse

Hem yeni başlayanlar için hem de profesyoneller için uygun olan Eclipse, tamamen ücretsiz bir kod yazma programıdır. Açık kaynaklı bir program olması sebebiyle de sıklıkla tercih edilir. Eclipse, kod tamamlama, hata ayıklama ve kod derleme gibi birçok özelliği de barındırıyor. Bunun yanı sıra, C, C++, JAVA, Perl, PHP, Ruby gibi dillerle de destekleniyor. 

Xcode

Ücretsiz, açık kaynaklı ve her tabanda kullanılabilecek bir diğer kod yazma programı ise Xcode oluyor. Özellikle Apple cihazlarında kullanılan bu kod yazma programı, tek bir tuş ile etkinleştiriliyor. Eğer Apple kullanıcısıysanız ve kod yazmak istiyorsanız bu program sizler için uygun olacaktır.

Notepad++

Windows işletim sisteminde yer alan Not Defteri’nin gelişmiş hali olan Notepad++, ücretsiz bir şekilde kod yazma hizmeti veriyor. Hafıza tüketimi az olan bu program, harici eklentileri destekler, metin bulma ve değiştirme özelliğine sahiptir, kurulum gerektirmez, her türlü farklı programda kolaylıkla çalışabilir, FTP desteğine sahiptir. Bu uygulamanın belki de en büyük dezavantajı otomatik kaydetme özelliğine sahip olmamasıdır.

NetBeans

Oracle tarafından geliştirilmiş olan NetBeans, Java ile kodlanmış bir programdır. Farklı işletim sistemleri ile kolaylıkla çalışır, açık kaynak kodlu bir programdır. Kullanışlı bir arayüze sahiptir bu sebeple her yaştan, her eğitim durumundan kişiler büyük bir kolaylıkla kullanabilir. Özelleştirilebilir bir tasarıma sahiptir. Bu programın da en büyük dezavantajı fazla RAM kullanımı oluyor.

PyCharms

Python ile kodlama yapmak isteyen geliştiriciler için en uygun program hiç şüphesiz ki PyCharms oluyor. Kurulumu oldukça kolay, hata ayıklama özelliğine sahip, uzaktan geliştirme destekli, kod tamamlama özelliği barındıran bu program, ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki sürümde kullanıcıya sunuluyor. Profesyoneller için ücretli sürüm daha uygun görünüyor. Fakat ücretinin piyasaya göre biraz daha yüksek olduğunu da belirtelim.

Atom

Tamamen ücretsiz bir diğer kod editörü ise Atom oluyor. Hiyerarşi diyagramı, akıllı kod tamamlama özelliği, hata ayıklama ve raporlama, aktif destek topluluğu gibi birçok özelliğe sahiptir. Büyük dosyalarla çalışmak isteyenler için çok uygun bir program değildir. Eğer siz yazılım konusunda profesyonel işler yapmıyorsanız Atom ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. 

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın